FN kräver att de iranska kvinnor som sitter fängslade för sina protester mot slöjtvånget omedelbart ska släppas på fri fot – men kommer regimen att lyssna?

Jenny Piper

Igår krävde en grupp människorättsexperter från FN att de tre iranska kvinnor som fått långvariga fängelsestraff efter att ha protesterat mot landets lagar som tvingar kvinnor att bära slöja ska släppas fria.

Trion åtalades efter att en video postats online som visade hur kvinnorna delade ut blommor i Teherans tunnelbana den 8 mars – den internationella kvinnodagen. De tre kvinnorna som deltog i den fredliga protesten – Mojgan Keshavarz, Yasaman Aryani och Monireh Arabshahi – hade inte på sig slöja. Keshavarz har dömts till 23 och ett halvt års fängelse, medan Aryani och Arabshahi fick 16 år vardera – de dömdes för kränkning av den nationella säkerheten, spridning av anti-statlig propaganda och för att ha uppmuntrat samt tillhandahållit (moralisk) korruption och prostitution. Keshavarz dömdes dessutom för att ha ”förolämpat det heliga”.

FN-experterna kräver nu att de iranska myndigheterna omedelbart släpper kvinnorna och alla som kämpar för mänskliga rättigheter. Svaret från…

Visa originalinlägg 215 fler ord

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s