Underskott på flera miljoner efter konsultköp

Faksimil: SVT Nyheter Öst/Facebook

Som en följd av Norrköping kommuns före detta digitaliseringsdirektörs felaktiga konsultköp, där han ska ha kringgått lagen om offentlig upphandling, väntas nu ett större underskott för kommunens digitaliseringsavdelning.

Norrköping kommuns digitaliseringsdirektör avgick under måndagen med omedelbar verkan efter kritik från kommunledningen gällande inköp av konsulter, vilket Norrköpings Tidningar var först med att rapportera om.

Tecknat avtal för flera miljoner

Digitaliseringsdirektören ska ha kringgått lagen om offentlig upphandling och tecknat avtal för flera miljoner kronor med konsulter från sin förra arbetsgivare. Under fredagen hölls en presskonferens där kommundirektören Martin Andreae och kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) kunde berätta att digitaliseringsavdelningen nu väntas få ett stort underskott.

– Fram till nu har inte digitaliseringsavdelningen flaggat för några ekonomiska problem. Nu kommer allt på en gång, säger Martin Andreae.

– I den prognos som går ut till kommunstyrelsen på måndag och som avser perioden fram till utgången av juli månad kommer digitaliseringsavdelningen att prognostisera ett underskott på 30 miljoner kronor, säger han.

Granskar upphandlingar

Underskottet beror på ökade kostnader för konsulttjänster. Pengarna kommer tas centralt från kommunstyrelsen och beloppet kan komma att förändras eftersom man i nuläget inte vet vilka konsultuppdrag som kan sägas upp.

– Det kan finnas rutiner som vi behöver stärka för att bra medarbetare som i det här fallet upptäcker ännu snabbare om det går snett, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Nu granskar kommunen hur upphandlingar och inköp av konsulttjänster har gått till och huruvida digitaliseringsdirektören har följt kommunens regler, skött verksamhetens ekonomi och delegationsordning.

Källa: SvT

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s