EU-parlamentet: Ja till Storbritanniens utträdesavtal

Ingen dramatisk omröstning

Den allmänna inställningen inför omröstningen var att förslaget, som beretts i parlamentets konstitutionella utskott, skulle röstas igenom utan dramatik. När utskottet självt röstade om att rekommendera ett ja till utträdet slutade det med 23-3, till ja-sidan.

Lämnar på fredag

Den officiellt sista dagen för Storbritannien är fredag den 31 januari, ett datum som gällde oavsett omröstningen i parlamentet under onsdagen.

Först klockan 23, brittisk tid, på fredagskvällen sker själva brexit och en stor klocka som räknar ner sekundrarna kommer att projiceras på 10 Downing Street och därfrån kommer även premiärminister Boris Johnson att hålla ett tv-sänt tal till nationen.

Går inte över en natt

Efter utträdet, närmare bestämt den 1 februari, kommer en övergångsperiod att börja ticka, med speciella övergångsregler, för att underlätta för både allmänhet och företagare. Perioden gäller fram till 31 december i år och medför att bland annat handel, ekonomiska stöd, arbete och resor fortsätter som vanligt.

Det som blir nytt är att de brittiska parlamentsledamöterna åker hem och att de brittiska ministrarna och tjänstemännen inte längre deltar i arbetsgrupps- och ministermöten inom EU.
Michel Barnier har varit EU:s chefsförhandlare i brexitfrågan, och kommer att fortsätta leda förhandlingarna.

Inte riktigt klart ändå

Men även om utträdesavtalet nu formellt godkänts av EU-parlamentet återstår fortfarande förhandling av nya avtal, framför allt inom handeln. Förhandlingarna väntas inledas i slutet av februari.

EU och Storbritannien ska också komma överens om hur relationen ska se ut i framtiden.

Under tiden fortsätter Storbritannien att vara en del av EU:s inre marknad och tullunionen samt betala till EU-budgeten. Svenskar med brittiska medborgarskap som vill bo i Storbritannien måste också ansöka om ”settled status”, ett nytt permanent uppehållstillstånd.

Källa: SvT

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s