Lördagsintervju nr 77 special om civilisationens tunna hinna.

Faksimil: Swebbtv/youtube

I detta program får vi träffa juristen Alexis Karpoff och psykiater Thomas Jackson för att diskutera hur trygga vi kan vara med att vårt civiliserade samhälle fortbestår.

Alexis Karpoff har arbetat i många år på migrationsverket med asylärenden. Han växte upp i Shanghai i Kina och har bakgrund från Ryssland. När han var tio år lämnade han Kina tillsammans med andra familjemedlemmar på grund av den ökande hotbilden mot utlänningar. Han menar att regler, religion och familjens sammanhållning är viktiga faktorer för att upprätthålla ett civiliserat samhälle.
Psykiater Thomas Jackson refererar till jungiansk analys och hur människan under sin historia har uppträtt som ett riktigt monster under vissa betingelser. Han menar att det är civilisationen som gör att vi människor inte är så grymma mot varandra. Han berättar att Jung talar om den ”kollektiva skuggan” som förklarar att människor i grupp kan bete sig bestialiskt.

Alexis berättar hur personer som blev kvar i Kina fick sin lägenhet stormad och att böcker och tavlor kastades ut genom fönstret under kulturrevolutionen. I stort sett alla hundar hade dödats under tidigare årtionden. Hund betraktades som ett borgerligt påfund.

Under hungersnöden på 60-talet åt man även upp katter. Alexix berättar också att det under kulturrevolutionen kom ett påbud att alla katter som fanns kvar skulle dödas.

Läs mer

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s