Advokaten stred för sitt liv – hade DNA-spår från skytten på knogarna

Advokat Henrik Olsson Lilja stred för sitt liv när en skytt väntade på honom i trapphuset.
Han sköts med ett skott i bröstet – det andra träffade portföljen han skyddade sig med.
När en veteranbrottsling nu åtalas kommer de tyngsta bevisen från när advokaten stred för sitt liv:
På hans knogar och i trapphuset finns DNA från den utpekade skytten och den utpekade erkänner att han sköt två skott mot advokaten.
 

Henrik Olsson Lilja har genom årens lopp varit försvarsadvokat för flera av Sveriges värsta brottslingar i stora rättegångar.
I Dagens Juridiks omröstning bland advokater, där ”Advokaternas advokat” koras, hamnade han i höstas på andraplats och kommenterade det med att kollegerna kanske föredrar en ”bulletproof lawyer”. Henrik Olsson Lilja blev beskjuten i en trappuppgång på Norr Mälarstrand i början av september. Överfallet var, enligt polis och åklagare, ett mordförsök där flera skott sköts mot Olsson Lilja som stred för sitt liv.
I åklagarens stämningsansökan står att den misstänkte ”försökt döda Henrik Olsson Lilja genom att skjuta ett skott i bröstet på honom med pistol samt genom att försöka träffa Olsson Lilja med ytterligare skott. Genom angreppet som även innefattat en brottningsliknande kamp orsakades Olsson Lilja livshotande skador, ytterligare sårskador och smärta”.
Skytten väntade enligt polisutredningen på advokaten på femte våningen i trapphuset. Olsson Lilja blev skjuten med ett skott i bröstet – det andra träffade hans portfölj och stannade där. Kulan var grovkalibrig men vapnet som användes vid skottlossningen har inte hittats.

I början av november greps den misstänkta skytten och det är han som nu åtalas för mordförsök.

Rättegången om skjutningen mot Henrik Olsson Lilja börjar i slutet av mars i Stockholms tingsrätt – och förhoppningsvis kan den ge svar på dramats viktigaste fråga: Hade verkligen veteranbrottslingen ett eget motiv eller agerade han som torped för någon annan? Och vem var det i så fall? 

Läs mer

Källa: Expressen, Aftonbladet

Åklagarmyndigheten, pressmeddelande 2020-03-18

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s