Mamman begärs omhäktad – misstänks ha vållat dotterns död

UPPDATERAD 
PUBLICERAD 

Kammaråklagare Anna Lander har idag begärt att Norrköpings tingsrätt ska omhäkta mamman som misstänks för att ha vållat sin treåriga dotters död.

Enligt åklagaren misstänks mamman nu också för ytterligare brott.

– Jag har lagt på två brott också, grov misshandel vid två tillfällen, säger Anna Lander till TT.

Åklagaren vill återigen att kvinnan häktas med restriktioner. Förhandlingen hålls klockan 08.30 på onsdag i Norrköpings tingsrätt.

Vid tingsrättens senaste förhandling i ärendet den 13 mars ansåg domstolen att det inte längre förelåg någon så kallad kollusionsfara – dvs risk för undanröjande av bevis eller på annat sätt förstöra brottsutredningen – och mamman släpptes ur häkte.

Överklagade häktning till HD

Åklagare Anna Lander överklagade till hovrätten som den 16 mars beslutade att omhäkta mamman. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Öst var mamman i mycket dåligt psykiskt skick när hon då överlämnade sig till polis och häktespersonal.

Försvarsadvokat Per Oehme var mycket kritisk och menade att hovrätten körde över tingsrättens mycket genomtänkta beslut utan någon egentlig motivering.

– Under mina 34 år i yrket har jag aldrig överklagat en häktning till Högsta domstolen.

Men den överklagan som försvaret gjorde till HD beviljades inget prövningstillstånd. HD skrev i beslutet att man ”har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd”.

Pappan avled i häktet

Det var den 30 januari i år som en treårig flicka hittades efter att ha legat död i mer än ett dygn i en lägenhet i Norrköping. Flickans föräldrar greps och häktades sedan misstänkta för grovt vållande till annans död.

Söndagen den 16 februari hittades pappan död i häktet av oklar orsak, ett ärende som är under utredning av Kriminalvården och polis.

Mamman har hela tiden nekat till brott. De rättsmedicinska undersökningarna av flickan och pappan är ännu inte klara.

Källa: SvT/Östnytt

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s