Just nu: Löfven hämtar IS-krigare i Syrien

INRIKES. Borås förbereder sig nu för att ta emot en grupp IS-återvändare från Syrien, rapporterar Borås Tidning. Det är Stefan Löfvens UD som har inlett ett arbete med att flyga ”hem” arabiska terrorister till Sverige under förevändningen av att de har svenska medborgarskap.

Peder Englund, avdelningschef på Borås stads Centrum för kunskap och säkerhet, CKS, säger till tidningen att det är Stefan Löfven som genom utrikesdepartementet har skickat ned folk för att hämta hem IS-krigarna.

Bakgrunden tros vara att Löfven vill glänsa internationellt, då FN har uppmanat Sverige och andra länder att hämta ”hem” IS-araber från Syrien där de bor i läger.

Enligt Borås Tidning fanns tio vuxna, sex kvinnor och fyra män från Borås i IS områden. Totalt har de 14 barn varav de flesta är födda i Syrien.

När Löfven väl lyckats få hem allihop kommer de att vara berättigade till skyddade identiteter och bidrag från socialtjänsten, som väntas bli mycket höga till följd av det stora antalet barn. Försörjningsansvaret ligger enligt regeringen ”helt och hållet” på de kommunala skattebetalarna i Borås, eftersom det handlar om svenska medborgare och inte om asylsökare, som försörjs av bidrag från Migrationsverket och Arbetsförmedlingen.

UD kommer i ett första skede att hämta två kvinnor och deras barn, uppger BT. Peder Englund säger att kommunen inte får veta om någon av kvinnorna är misstänkta för krigsbrott.

– Vi förhåller oss till Säkerhetspolisen, de styr och leder det här arbetet. Boråspolisen och Borås stad kommer in i nästa skede, förklarar han.

Källa: Fria Tider

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s