Joe Biden bjuder in 40 världsledare till klimattoppmöte

USA:s president Joe Biden bjuder in 40 världsledare till ett digitalt klimattoppmöte i samband med Earth Day i april, meddelade Vita huset under fredagen.

På gästlistan står bland andra Kinas president Xi Jinping, Rysslands Vladimir Putin, Brasiliens Jair Bolsonaro samt Norge och Danmarks regeringschefer – men inte Sverige och statsminister Stefan Löfven.

När Joe Biden tillträdde som USA:s president i januari återanslöt USA till Parisavtalet, och nu bjuder han in 40 världsledare till ett digitalt klimatmöte.

Under mötet som äger rum digitalt den 22-23 april, ska man diskutera klimatomställning för att nå 1,5 gradersmålet, skriver Vita huset i ett pressmeddelande. Mötet ska även ses som en milstolpe inför FN.s klimatkonferens COP26 i Glasgow i november.

Inför mötet ska USA även offentliggöra sitt utsläppsmål till 2030 för att bidra till Parisavtalet.

Sverige fick ingen inbjudan

På listan över inbjudna världsledare står bland andra Kinas president Xi Jinping, Rysslands president Vladimir Putin, Brasiliens president Jair Bolsonaro, Tyskland förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Norges statsminister Erna Solberg. Sverige finns dock inte med på Vita husets lista över inbjudna länder.

Stefan Löfvens pressekreterare skriver i ett mejl till SVT Nyheter att initiativet till klimatmötet är glädjande och ”visar ett tydligt engagemang för att bekämpa klimatkrisen” men hänvisar frågor om inbjudningslistan till den amerikanska administrationen.

”Vi hoppas att mötet blir en framgång för att öka ambitionen i det globala klimatarbetet. Det är viktigt att fler länder gör mer i omställningen till klimatneutralitet. Sverige och svenska företag är alltid redo att samverka och bidra med våra kunskaper och vårt starka engagemang i klimatfrågan”, skriver Mikael Lindström.

Joe Biden ska själv inte ha pratat med Kinas president  Xi Jinping eller Rysslands Vladimir Putin om mötet. Biden har dock sagt till journalister att ”De vet att de är inbjudna”, rapporterar CNBC.

Källa: SvT

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s