Nytt svenskt dödsfall efter Astra-vaccination utreds

Kvinnan som var fullt frisk vaccinerades med Astra Zenecas vaccin för två veckor sedan. Hon drabbades senare av både blodpropp och låga nivåer av blodplättar och vårdades först på intensivvårdsavdelningen. I förra veckan avled hon.

– Jag kan bekräfta att vi fått in ytterligare en rapport om ett misstänkt dödsfall kopplat till vaccinering under förra veckan, svarar Veronica Arthurson som är enhetschef på Läkemedelsverket i ett sms till SVT Nyheter Väst.

Enligt anhöriga till kvinnan som var i 70-årsåldern var hon fullt frisk och pigg när hon vaccinerades med Astra Zenecas vaccin. Några dagar senare fick hon de ovanliga biverkningar som varit i fokus för EU:s läkemedelsmyndighets granskning av vaccinet. Alltså blodproppar och låga nivåer av blodplättar vilket gör att blodet har svårare att koagulera.

– Vi granskar alltid de rapporter som kommer in och eftersöker mer medicinsk information vid behov. Vi har skickat rapporten vidare till den europeiska databasen för misstänka biverkningar, säger Karin Vengemyr som är gruppchef för biverkningsgruppen på Läkemedelsverket.

”Har hög skyddseffekt”

För personer som är 65 år eller äldre bedömer Folkhälsomyndigheten att vaccinet fortsatt kan rekommenderas.

– Astra Zenecas vaccin har en hög skyddseffekt och minskar kraftigt risken för svår sjukdom och död, särskilt bland äldre och svaga. De inrapporterade fallen av allvarliga biverkningar är sällsynta och rör i de flesta fallen personer under 60 år, sa statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande i förra veckan.

Enligt FHM:s pressansvariga förändrar inte det nya misstänkta fallet den ståndpunkten.

Ska vara uppmärksam på symptom

På Norra Älvsborgs Länssjukhus, Näl, i Trollhättan valde man att göra en anmälan till Läkemedelsverket eftersom biverkningarna bland annat ledde till blodpropp och en efterföljande hjärnblödning och att hon nyss hade vaccinerats.

Läkemedelsverket uppmanar dem som fått Astra Zenecas vaccin att vara uppmärksamma på nya symptom de två första veckorna efter vaccinationen. Det kan exempelvis handla om huvudvärk, illamående, tecken på blödningar eller nytillkomna hudförändringar.

SVT Nyheter Väst söker ansvariga på Näl

Källa SvT

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s