Det totalitära smygs på svensken – inlindat i vackra ord om demokrati

DEBATT I Sverige älskar vi att betrakta oss själva som förebilder. Som förnuftets och diplomatins röst. I synnerhet regeringen Löfven är duktig på att peka ut andra politiska system som tvivelaktiga. Man tar ett kollektivt avstånd från politiska beslut och kallar dem ”kontroversiella”.

Till exempel nu senast Danmarks förslag till en förnyad, till verkligheten anpassad migrationspolitik där man avser förlägga asylprocessen långt från den danska gränsen. När detta blev känt gick det ett sus av förfäran genom det svenska pk-folkets åsiktskorridor. Mest smärtsamt var nog insikten att svenska drev inte biter på Danmark. I Danmark används istället Sverige och dess politiska dysfunktion som ett avskräckande exempel. Danskarna fasar för att deras land ska bli lika trasigt om Sverige.

Svensken genomkokt groda

Det var länge sen jag såg metaforen den kokta grodan nu. Grodan som kokas så långsamt att den inte märker hur dess liv sipprar ur den. Svensken är onekligen snart en helt genomkokt groda. Ett lydigt, snällt folk som, trots politikernas i princip dagliga svek, fortfarande förlitar sig på staten. Och av dem som fått nog är det fortfarande alltför få som vågar höja rösten.

Men handen på hjärtat, motståndet mot det kritiska tänkandet är enormt och massivt. Staten har tjänstemän och aktivister precis överallt, och arbetar genom väl beprövade metoder som tagits fram av totalitära diktaturer. Med hjälp av mutor och straff styr man folket, och när det inte räcker ser man till att misstänkliggöra systemkritiska röster i statliga rapporter. […]

Det totalitära smygs på svensken – Katerina Janouch, Samnytt

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s