Mathiasson: Den dolda agendan bakom G7-mötet

Världens elit vill frigöra makten över skatteuttaget från demokratiskt inflytande. Under helgens G7-möte i Storbritannien togs ett nytt steg för att uppnå detta, under förevändningen att man ska klämma åt de superrika genom att tvinga de så kallade skatteparadisen att anpassa sig till en global skattestandard. Men syftet är i själva verket att flytta kontroll över beskattningen från demokratiskt valda regeringar till en internationell elit, menar Nyheter Idags krönikör Robert Mathiasson.

I helgen möttes G7-ländernas ledare i ett soligt Cornwall. På dagordningen stod bland annat formerandet av en skattepakt. Ledarna för G7-länderna vill få alla länder att förbinda sig till en lägstanivå som ingen får lägga sig under.

Samma politikerklass som de gångna årtiondena gjort allt för att befria kapitalet från nationella regleringar och skatter och flytta över skattebördan på arbetet, låter nu nästan som radikaler. ”Allt för få har tillåtits samla allt för mycket makt och allt för stora förmögenheter, det är dags för dessa att vara med och betala”. Det är bara att hålla med. Men G7-ledarnas skattepakt är inte något steg i rätt riktning, tvärtom. […]

Mathiasson: Den dolda agendan bakom G7-mötet – Nyheteridag

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s