Över 1 000 företag kan vara drabbade i massiva it-attacken

Den massiva it-attacken har lamslagit företag i en rad länder. Totalt beräknas över 1 000 företag ha drabbats hittills – och flera har krävts på tiotals miljoner i lösensummor, enligt it-säkerhetsfirman Huntress Labs.

På fredagskvällen havererade livsmedelskedjan Coops kassasystem – och de allra flesta butikerna hölls stängda på lördagen. Även Apotek Hjärtat, tågbolaget SJ och bensinkedjan St1 har upplevt störningar.

Anledningen till haveriet är en it-attack mot det amerikanska mjukvaruföretaget Kaseya, vars mjukvara de nämnda företagen använder sig av.

Pressas på pengar

Det är inte bara i Sverige som företag har drabbats. Enligt nyhetssajten Bloomberg, som hänvisar till it-säkerhetsfirmorna Huntress Labs och Eset, har över 1 000 företag i elva länder drabbats.

Syftet med attacken är, enligt flera it-säkerhetsexperter, att försöka pressa företag på pengar. Enligt John Hammond på Huntress Labs har flera av de drabbade företagen nu fått krav på att betala allt ifrån tiotusentals kronor till tiotals miljoner kronor i lösensummor, rapporterar NY Times.

”Fullständigt exploderat”

Coops presstjänst bekräftar att deras störningar hänger ihop med it-attacken mot Kaseya, men de vill inte kommentera huruvida de har pressats på pengar.

Mikael Westerlund, teknisk chef på dataleverantören Globalconnect, säger att liknande attacker har blivit allt vanligare.

Källa: SvT

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s