Män med utländsk bakgrund grovt överrepresenterade i skjutningar

I en omfattande studie av det dödliga skjutvapenvåldet i Sverige framgår bland annat att 85 procent av de misstänkta gärningsmännen är födda utomlands eller har minst en förälder som är det. Samtidigt utgör gruppen 34 procent av befolkningen i stort.

På bara några decennier har Sverige gått från att vara ett av världens mest homogena och säkra länderna, till det rakt motsatta och ett skräckexempel för övriga Norden och Europa med gränskontroller mot Danmark. Nyligen utsågs Sverige till det farligare landet i Europa och här finns den högsta förekomsten av dödligt skjutvapenvåld. Den radikalt förändrade Sverigebilden får konsekvenser på många sätt och Sverige har bland annat beskrivits som ett land som begår självmord.

LÄS ÄVEN: Professor råkade upptäcka att de flesta våldtäkter begås av invandrare – riskerar åtal

I en granskning har Dagens Nyheter kartlagt alla som häktats, åtalats eller dömts för skjutvapenvåld sedan 2017. Den visar att det främst rör sig om unga gärningsmän med rötter utomlands. Drygt hälften av personerna bor i områden som antingen är så kallat socioekonomiskt blandade eller har goda alternativt mycket goda socioekonomiska förutsättningar…….

Män med utländsk bakgrund grovt överrepresenterade i skjutningar – Samnytt

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s