SVT rycker ut för ’sluta hata’-läraren: ”Det är inte okej att hata”

På fredagskvällen uppmärksammade Samnytt att en lärare som arbetar på skolan i Skellefteå där den nyligen våldtagna och nästintill ihjälslagna flickan studerar – inte längre står ut med ”rasismen och jakten på på den misstänkte killen”. Läraren rasar över hatet hon ser och upplever vilket ”skrämmer skiten” ur henne. Hon försökte läxa upp invandringskritiker som hon menar är ”pöbeln”. Sedan dess har läraren mottagit ”hat och hot” då flera har kritiserat utspelet och uttryckt förhoppning om att hon ska sparkas från jobbet. Det har fått statstelevisionen att rycka ut till lärarens försvar.

SVT Västerbotten har publicerat ett reportage med 42-åriga Elin Wiklund under rubriken ”Läraren reagerade mot hatet – hängs själv ut på nätet”.

LÄS ÄVEN: Lärare rasar över ’rasism’ efter etiopierns mordförsök: ”Sluta hata”

Wiklund, lärare vid Morö backe skola, berättar för statstelevisionen att hon författade sitt Facebook-inlägg under en natt som hon inte kunde sova. Hon känner sig nämligen skrämd – men inte för risken att bli våldtagen och utsatt för mordförsök – utan för rasism och hat.

För hatet jag ser och upplever just nu är paralyserande. Fullkomligt nattsvart och på en helt ny nivå. Rasismen och jakten på den misstänkte killen når nivåer som helt ärligt skrämmer skiten ur mig. Ordval och slutsatser människor på nätet använder sig av har passerat alla gränser. Har vi inte lärt oss än att hat föder mer hat?

Kunde inte all vårt fokus få ligga på att oroa oss för flickan, på att smälta det som hänt, på att räkna ut hur vi alla ska gå vidare? Kunde vi inte ha fått hjälpas åt med det? Det är en alldeles tillräckligt stor uppgift som den är. Istället för att utse oss själva till poliser, domare och rättskipare av alla andra slag.

Påstå att vi är sanningssägare och att samhället vill skydda monster mer än små flickor. Det hjälper ingen. Att möta hatet gör inget bättre. Jag förstår att folk vill veta. Jag ville också veta. Ville veta och förstå. Förstå kommer jag aldrig helt att göra. Men jag vet att hudfärgen på gärningsmannen inte har någon betydelse för brottet. Jag vet det.

Snälla sluta hata.

Del av lärarens Facebook-inlägg

[…]

Källa: Samnytt

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s