Pojken i Skellefteå minst 15 år: ”Angav fel födelsedatum när man kom till Sverige”

Pojken som misstänkts för det brutala våldsdådet mot en flicka i Skellefteå i juli är straffmyndig. Detta ska han själv ha uppgett i ett polisförhör, vilket senare bekräftats av hans föräldrar. Dessutom är den medicinska åldersbedömningen klar, och den visar också att han är äldre än vad som står i folkbokföringen, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Föräldrarna hävdar i polisförhör att man ”av misstag” angav fel födelsedatum gällande sonen när man kom till Sverige.

Det var den 7 juli som en ung flicka i Skellefteå, nio år gammal enligt nättidningen Samnytt, utsattes för ett brutalt mordförsök i Skellefteå.

Senare kom överfallet även att rubriceras som grov våldtäkt mot barn.

Flickan blev nedsövd men vaknade en tid senare.

Efter händelsen greps en pojke misstänkt för brottet. Det sades först att han var under 15 år. Enligt folkbokföringen fyller den misstänkte 13 år det här året.

Men senare meddelade åklagaren att en medicinsk åldersbedömning skulle utreda om han är 15 år eller äldre, vilket innebär att han kan åtalas.

Idag uppger åklagaren att pojkens tänder och hand/handled har röntgats och att läkare utifrån dessa undersökningar bedömer att den misstänkte är 15 år eller äldre.

– Eftersom resultaten från den medicinska ålderbedömningen bekräftar det som den misstänkte och hans föräldrar uppgett – att han är 15 år fyllda – så kommer vi i den fortsatta handläggningen utgå från denna ålder. Det misstag som verkar ha skett när han kom in i landet kommer således inte innebära att en lagföring är utesluten. Om bevisen mot honom är tillräckligt starka när utredningen är klar så kommer åtal att väckas, säger kammaråklagare Irene Falk, tillförordnad förundersökningsledare, i ett uttlande. […]

→ Läs mer

Källa: Pojken i Skellefteå minst 15 år: ”Angav fel födelsedatum när man kom till Sverige”

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s